Värden måste sätta stopp för våld mot kvinnor

Värden måste sätta stopp för våld mot kvinnor

Den 25 november har FN tillkännagivit som den internationella dagen för

Farideh Arman,

avskaffandet av våld mot kvinnor.  År efter år påminns vi om att det behövs mycket arbete för att minska våldet mot kvinnor men inte mycket har gjorts. Under de senaste månaderna har vi bevittnat en mycket intressant händelse, en internationell kampanj för att rädda en kvinnas liv, Sakineh Mohammadi Ashtiani som dömd till stening i Iran. Hennes ”brott” är utomäktenskaplig sex.  Hundratals kvinnor har stenats till död under 31 år i Iran och tusentals kvinnor har arresterats och avrättats för liknande ”brott” hela värden.

 

Miljontals människor har gett stöd till kampanjen runt om i världen, tusentals politiker och mänskliga organisationer har agerat och deltagit i kampanjen. Världen vill sätta stop för det värsta kvinnovåldet. I Iran styrs landet av politisk islam och i de länder där religion har blandats med folkets vardagsliv, kvinnor behandlas brutal och har ingen rätigheter. I ett land som Iran, våld mot kvinnor är laglig. Iranska regimen misshandlar och dödar kvinnor dagligen, det finns olika grad av straff för kvinnor som strider mot iranska kvinnofintliga lagar och regler. Hedersvåld och kvinnoförtryck är acceptabelt av regimen och är oftast ostraffbar.

Den 1 december 2010 ska en kvinna som heter Shahla Jahed avrättas i Iran. Hennes fall har uppmärksammats väldigt mycket internationellt och hennes liv

Shahla Jahed

har redan blivit en film som heter ”det röda kortet”. Hennes ”brott” är att vara kvinna i Iran och kär. Efter den internationella kampanj och pressen mot iranska regimen för att rädda Sakineh Mohammadi backade regimen lite och stoppade hennes stening för tillfället. Nu vill de med avrättningen av Shahla Jahed vissa omvärlden hur mäktiga de är. ”Den internationella kommittén mot avrättning” har startat en kampanj för att rädda Shahla Jahed’s liv.

 

Det är oerhört viktigt att stoppa statligt våld mot kvinnor. Det kan påverka miljontals kvinnors liv i sin tur. Jag som är en iransk kvinna och har upplevt och vet om statliga våldet mot kvinnor önskar och begär av FN att istället att bara välja en dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, bojkotta länder som Iran och inte godkänna dem som folket representant, skulle ha mycket större effekt och i sin tur förändra kvinnors liv.

Våd och fortryck mot kvinnor har stor utbredning . Det krävs ett omfattande arbete i samhället för att minska våldet mot kvinnor. I vissa länder utförs våld mot kvinnor oftast med stöd av lagbestämmelser. Våld och förtryck mot kvinnor utfärdas även under kategorin hedersvåld i familjen och våld i den patriarkala samhället.  Antal våld och hot mot kvinnor har väldigt höga siffror även i Sverige fast det inte finns något lagstöd för våld mot kvinnor. Sverige i sin tur kan förbättra sina insatser för att minska våld och förtryckt mot kvinnor, Utbildning, öppen diskussion, bättre resurser för att hjälpa utsatta kvinnor och göra rättsprocessen smidigare vid misshandel.

Farideh Arman

Ordförande Kommittén för försvaret av kvinnors rättigheter i Malmö

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s