Frigi Mansour Osanloo

Frigi Mansour Osanloo- Vi vil fortsette protestene mot overgrepene i Iran, sa Transportarbeiderforbundets Lars Johnsen da fire fagforbund demonstrerte utenfor den iranske ambassaden.(17/09/2010) Tekst og foto: Vegard Holm

Fredag ettermiddag samlet 50-talls mennesker seg utenfor Irans ambassade for å vise sin avsky mot iranske myndigheters behandling av tillitsvalgte og faglige aktivister i Iran.

Norsk Transportarbeiderforbund, sammen med Fagforbundet, Skolenes Landsforbund og Utdanningsforbundet sto bak demonstrasjonen. Folk fra disse organisasjonene holdt også appell. Den samlende parolen var kravet om fagforeningsfrihet, menneskerettigheter og at iranske myndigheter skal løslate alle politiske fanger.

Æresmedlem
Transportarbeiderforbundets 1. nestleder, Lars Johnsen (bildet t.h.), kunne informere de frammøtte om at bussarbeidernes leder i Teheran, Mansour Osanloo, som har vært fengslet siden 2007, er gjort til æresmedlem i forbundet. Begrunnelsen for vedtaket i forbundsstyret er at det er et signal til myndighetene i Iran og en sikring av Osanloo og andre tillitsvalgte i landet.

– Fortsatt sitter Osanloo i fengsel og blir til stadighet trakassert, utsatt for psykisk terror, blant annet ved å bli flyttet til lukkede avdelinger i fengslet, og fysisk terror. Helsen til Mansour er betydelig svekket etter tre år i fengsel, sa Lars Johnsen i appellen.

Fortsatte protester
De siste tre årene har Transportarbeiderforbundet og andre arrangert demonstrasjoner utenfor den iranske ambassaden med krav om faglige rettigheter i Iran og løslatelse av fagforeningsaktivister og andre politiske fanger. Det har vært overrakt brev til den iranske ambassaden og protestert kraftig mot overgrepene mot faglige ledere.

– Vi vil fortsette protestene mot overgrepene i Iran, og vise regimet i Teheran at vi følger med i hvordan fagforeningsledere og andre politiske fanger blir behandlet, sa Johnsen før han formulerte de politiske kravene:
• Umiddelbar frigivelse av alle fengsla fagforeningsaktivister og politiske fanger, – inklusive Mansour Osanloo.
• Uforbeholden aksept av de uavhengige arbeidstakerorganisasjonene i Iran og gjeninntakelse av arbeidere som har blitt utestengt som følge av støtte til disse organisasjonene.
• Iran må ratifisere og etterleve ILO-konvensjonene om organisasjonsfrihet og retten til kollektive forhandlinger.
• Aksept for etablering av tariffavtaler mellom de frie fagforeningene og deres arbeidsgivere.

– Hold frihetsfanen høyt
Mange av de faglige lederne og aktivistene som står opp mot prestestyret i Iran er lærere. Den 9. mai ble fagforeningsaktivisten Farzad Kamangar, sammen med fire andre politiske fanger, henrettet av regimet i Teheran. Hans eneste ”forbrytelse” var at han var fagforeningsleder.

– Kamangar sto i front for lærerne i Iran i kampen for kollektive avtaler. Flere står i tur til å lide samme skjebne om ikke mange nok står opp mot presteskapet i Iran, sa Utdanningsforbundets andre nestleder, Ragnhild Lied (bildet t.h.), i sin appell på demonstrasjonen.

– Fagbevegelsen over hele verden må holde frihetsfanen høyt og kreve frihet for fagorganiserte. Alle vi som kan må stå opp og kreve alle fagforeningsledere i Iran sluppet fri nå, sa hun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s